اهمیت سبک سازی تاسیسات ساختمان
امروزه با افزایش نیاز به ساخت ساختمان ها و مسکن، اهمیت سبک سازی تاسیسات ساختمان به شکل گسترده در حال توسعه است. در گذشته زمین لرزه ها در شهرهای مختلف خسارات جانی و مالی زیادی به همراه داشته اند و با توجه به اینکه بیشتر مناطق ایران زلزله خیز هستند، ساختن ساختمان های سبک و مقاوم در برابر زلزله، اهمیت زیادی خواهند یافت.
روش های سبک سازی تاسیسات ساختمان
با در نظر گرفتن اهمیت سبک سازی تاسیسات ساختمان این فرایند به دو روش انجام می شود. اولین شیوه استفاده از نقشه های ساختمانی است که با حداقل میزان مصالح و ستون ها صورت می گیرد. روش دوم که رایج تر است، به کارگیری مصالح ساختمانی سبک وزن و جدید بوده که باعث به حداقل رساندن وزن ساختمان می شود.
مصالح سبک
از طریق تکنولوژی جدید، مصالح ساختمانی سبک مانند آجر، کاشی، بتن، در مقایسه با مصالح ساختمانی معمولی وزن کمتری دارند. برای کاهش وزن سازه می توان از بتن ها سبک، بلوک های کم وزن، فوم بتنی، سازه های سبک مانند ال اس اف، بتن هبلکس و مصالح چوبی استفاده کرد.
سبک کردن اسکلت ساختمان
سنگین ترین عضو یک سازه، اسکلت آن است. با کاهش وزن این قسمت می توان وزن کلی ساختمان را کم کرد. همچنین استفاده از اسکلت های فلزی سبک مثل ال اس اف، باعث کاهش هزینه های اجرایی و صرفه جویی در زمان می شود.
جنس این قسمت از ساختمان، از فولاد گالوانیزه و با مقاومت بالا است. برای سبک تر کردن اسکلت، می توان از بتن سبک استفاده کرد که در حال حاضر توسط شرکت های زیادی در سراسر کشور تولید و عرضه می شود. این نوع بتن معمولاً با هر نوع نقشه ساختمانی سازگار بوده و مقاومت بالایی نیز دارد.
ساپورت مدولار
استفاده از ساپورت های تاسیساتی برای نگهداری لوله ها ، کابل های برق و کانال های تهویه هوا به کمتر شدن وزن نهایی سازه کمک بسزایی می کند . جنس این ساپورتها از گالوانیزه بوده شاید مهمترین کاربرد آن ساپورت پایپینگ و لوله ها باشد .
کاهش وزن نما
پس از اتمام سازه و اسکلت ساختمان، نوبت به نما و دکوراسیون داخلی ساختمان می رسد که در آن نیز باید از انواع سبک سازی ساختمان استفاده کنیم. به کارگیری موادی مانند سیمان، سنگ و آجر در ساخت نما، منجر به افزایش وزن آن می شود. همچنین استفاده از فوم نیز در پایین آوردن وزن نما تاثیر بسزایی دارد.
اسکلت LSF چیست
اسکلت LSF در واقع یک ساختار فلزی است که از ورق های فولادی گالوانیزه ساخته شده است. این ورق ها به صورت سرد شکل داده شده که نشان از مقاومت و استحکام بالای آن ها دارد. در کارخانه، این اسکلت فولادی به ابعاد مورد نظر برش داده و خم می شود. همچنین پوششی از زینک روی ورق ها اعمال می گردد. در نهایت، این ورق ها آماده ساختارهای گالوانیزه شده که باعث مقاومت بالا در برابر زنگ زدگی می شود.
مزیت های استفاده از ال اف سی
یکی از بزرگترین مزایای این اسکلت در قابلیت بازیافت آن است، که هم محیط زیست را حمایت می کند و هم هزینه های بازسازی و نوسازی را کاهش می دهد. اسکلت فولادی سبک نسبت به اسکلت فلزی سنتی، هزینه کمتری را بر روی دوش کارفرما قرار می دهد.
علاوه بر این، اجرای این نوع اسکلت به دلیل ساخت در کارخانه و سرهم کردن در محل کارگاه، باعث افزایش سرعت اجرای پروژه می شود. انعطاف بالا در طراحی انواع سازه ها از مهم ترین مزایای این اسکلت است و می توان از آن برای ساخت ساختمان های مختلف از جمله خانه، ویلا، مدرسه و اداره استفاده کرد، به طوری که با انواع سبک معماری و طراحی داخلی سازگار باشد.
مزایای سبک سازی ساختمان
فواید اهمیت دادن به سبک سازی تاسیسات ساختمان عبارتند از :
- کاهش هزینه نهایی: استفاده از مصالح جدید و سبک، می تواند هزینه کلی ساختمان را کاهش دهد و ساختمان سازی با بودجه کمتری به اتمام برسد.
- کاهش آسیب به محیط زیست: تولید مصالح سبک باعث کاهش استفاده از مواد شیمیایی شده و در نتیجه آسیب کمتری به محیط زیست وارد می شود.
- افزایش سرعت ساخت: ساخت این بناها به دلیل استفاده از مصالح سبک، سرعت بالاتری داشته، زیرا کار با مصالح سبک نسبت به مصالح سنگین، آسان تر است.
- صرفه جویی در انرژی: ساختمان های سبک دارای عایق های مناسبی هستند که در برابر گرما و سرما مقاومت خوبی دارند و باعث صرفه جویی در مصرف انرژی می شوند.
- حفظ جان و مال مردم و افزایش ایمنی ساختمان: این نوع ساختمان ها، در مقابل بلایای طبیعی مانند زلزله، خطر کمتری داشته و با کاهش وزن، صدمات ناشی از این موارد را کاهش می دهند